FN har beslutat att höja gränsvärdet för giftet aflatoxin från 4 till 10 mikrogram aflatoxin per kilo mandel, hasselnötter och pistagenötter (men inte jordnötter, för dem gäller fortfarande 4 mikrogram/kg).
Det är nu som Miljömuppen i mig vaknar till liv och stridslystet ropar: "Jaha tack för det, nu går jag över till ekologiskt odlade mandlar och pistager och nötter. Jag vill inte ha gift i min panne forte!"
Av detta högljudda uttalande vaknar Den Vetgirige i mig och säger: "Men vad är aflatoxin för gift egentligen? Ska det sprutas mot odjur, mögel eller för hållbarhet? Hur farligt är det?"
Ett par googlingar senare har jag lärt mig att aflatoxin är ett mögelgift som bildas naturligt i varma och fuktiga klimat. Det är cancerframkallande (för både laboratoriemöss och människor) och att de senaste tre månaderna har EU:s gränskontroll stoppat 210 partier av frön och nötter med höga halter aflatoxin, mot 568 under hela förra året.
Min förnumstiga slutsats blir att köpa friska, fina nötter i fortsättningen och dem brukar jag hitta i ekohandeln.
Miljömuppen - Den Vetgirige: 1-1
Sicken tur att man inte äter nötter då :)
SvaraRaderaJag ber att få gratulera din allergi som håller en sorts cancerogen ifrån dig. =)
SvaraRadera