onsdag 6 juli 2011

Husmorskemisten reder ut: choklad, te och kaffe

Här har jag gått runt och skrutit om mina kemikunskaper (jag har ju ändå läst tre terminer kemi på GU) samt chokladkunskaper (jag har ju jobbat extra på Berzelii Choklad) och trott att "kaffemolekylen" och "chokladmolekylen" är varandras enantiomerer (kemiska spegelbilder). Villfarelser!

Jag vill be om ursäkt till alla som trott mig (det var inte så himla fel, men fel är ändå fel!), och härmed presentera en rättelse.




Teobromin "choklad-molekylen" 3,7-dimetylxantin, C7H8O2N4, återfinns huvudsakligen i kakaobönor. Teobromin är besläktat med koffein och teofyllin och ger svagare men längre verkande effekter än dessa. Du blir alltså lite mindre pigg men håller dig pigg längre.





Teofyllin "te-molekylen"
1,3-dimetylxantin, C7H8O2N4, förekommer som spårämne i te. Teofyllin är mer urindrivande än koffein, samtidigt som det är mindre uppiggande och mer giftigt.

(Choklad gör dig alltså lika uppiggad och är mindre giftigt.)




Koffein "kaffe-molekylen" 1,3,7-Trimetylxantin, C8H10N4O2
förekommer i många olika bönor, blad och frukter hos över 60 växter. Koffeinet har en uppiggande och vätskedrivande effekt. Den som vant sig att dricka kaffe regelbundet upplever tydliga abstinensbesvär utan kaffe.

(Choklad har ingen sådan tråkig effekt. Inte då.)



Slutsats
För att snabbt bli pigg och lite förgiftad; drick kaffe.
För att snabbt bli kissenödig, lite pigg och aningens förgiftad; drick te.
För att bli lite pigg och hålla dig pigg; ät/drick choklad av hög kvalitet. Jag rekommenderar Bonnant, Michel Cluizel, Willies och för bästa njutning Domori.

8 kommentarer:

  1. Bra text, roligt, men jag anser nog att bilden till teofyllinet är felaktig, då metylgruppen sitter på 3 och 7 även i den, fastän den ska sitta på 1 och 3. Så, dit med en metylgrupp på HN:t, right? :)

    SvaraRadera
  2. Jag har lärt mig massor, kul! Teofyllin är alltså giftigare än koffein - men jag gissar att kaffe innehåller mer koffein än vad te innehåller teofyllin, eller?

    SvaraRadera
  3. Martin: så skönt med så skarpsynta läsare! Nu är rätt molekyl på plats. =)

    Ida: Jämför hur "genomskinligt" te respektive kaffe (inte amerikanskt kaffe, då) så... så, ja inte vet jag! Rent intuitivt tänker jag att det borde spela roll. Det måste jag undersöka om det gör!

    SvaraRadera
  4. Och vad rekommenderar du för öl till detta? Något som skärper hjärnaktiviteten förhoppningsvis, för jag springer åt andra hållet bara jag ser en molekyl - det gör jag i och för sig om någon tvingar mig att dricka öl också ...

    Bella

    SvaraRadera
  5. Då rekommenderar jag till exempel: Kals Stout från Dugges, eller ett veteöl som La Trappe Witte Trappist eller varför inte ett spontanjäst öl från Belgien; Kriek Mariage Parfait. Fast allra godast är Nils Oscar Hop Yard IPA. Och det beror ju också på vilken choklad du väljer. Öl i kombination med chokladen upplevs torrare, friskare och beskare.

    SvaraRadera
  6. Men, nu blir jag som stor tedrickare mycket förvirrad. Jag har hört genom åren att te är bättre att dricka än kaffe just för att det inte är lika giftigt som kaffe? Jag var tvungen att sluta dricka kaffe för jag mådde så dåligt i kroppen av det, te däremot har jag druckit i väldigt många år och i stora mängder och aldrig blivit dålig av det. Jag blir piggare av te än vad jag blev av kaffe och jag är lätt mer beroende av te än vad jag någonsin blev av kaffet (som jag var en stordrickare av under flera år).
    Vilka är dina källor? Vill läsa direkt från hästens mule, så att säga.

    Annars, himla trevlig läsning, tre fina molekyler samlade på ett och samma ställe :D

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Perny, förlåt att du fått vänta på svar!
    Mina källor är Wikipedia samt det jag minns från mina kemistudier på universitetet.

    Kaffe och te är olika drycker med många olika egenskaper och effekter och dessa två drycker råkar ha en nästan likadan molekyl. Att du mår olika av kaffe och te är därför helt naturligt. Det kan ju finnas ämnen i kaffe som inte finns i te och därför är/upplevs kaffe mer giftigt i kroppen. Jag kan till exempel få magont av kaffe men det har jag aldrig fått av te.

    SvaraRadera